Ευρωπαϊκή πλατφόρμα διεκδικήσεων
(Διατυπώθηκε πριν το 2000, ως προετοιμασία για την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών)
Με τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Πορείας των Γυναικών το 2000, θα υπάρχει σε όλο τον πλανήτη ένας χρόνος πρωτοβουλιών και διαδηλώσεων των γυναικών. Στο Μοντρεάλ έγινε επεξεργασία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας διεκδικήσεων ενάντια στη βία και τη φτώχεια που πλήττουν τις γυναίκες.
Στην Ευρώπη θα διαδηλώσουμε για να επιβεβαιώσουμε την απαίτησή μας για ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και την άρνησή μας στη βία, τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις.
Εμείς, οι γυναίκες της Ευρώπης, θα πορευθούμε για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, έναν κόσμο μέσα στον οποίο θα εξαλειφθεί η ανδρική κυριαρχία, με ό,τι συνεπάγεται ως προς την περιθωριοποίηση των γυναικών και τη βία απέναντί τους.
Εμείς, οι γυναίκες της Ευρώπης, θα πορευθούμε για να καταγγείλουμε τις δραματικές επιπτώσεις που προκύπτουν από το νόμο του κέρδους και να αγωνιστούμε εναντίον του. Θα πορευθούμε για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο βασισμένο στην συμμετοχή όλων στο συλλογικό πλούτο, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
Εμείς, οι γυναίκες της Ευρώπης, θα πορευθούμε για να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στην ειρήνη, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία.
Εμείς, οι γυναίκες της Ευρώπης, θα πορευθούμε σε αλληλεγγύη με τις διεκδικήσεις των γυναικών των πιο φτωχών χωρών.
Αυτή η πορεία θα είναι ένα βήμα πριν, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης δικτύων των γυναικών που θα αποτελέσουν μια αντι-εξουσία και θα επιβάλλουν να ακουστεί η φωνή τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις της κάθε χώρας. Ζητούμε μια πλήρη ανατροπή της υπάρχουσας λογικής, δεν θέλουμε πλέον να ακούμε το προσχηματικό “ίση πρόσβαση” που έχει δοθεί ως υπόσχεση στις γυναίκες.
- Για μια Ευρώπη αλληλέγγυα, δημοκρατική, ανοιχτή
Οι γυναίκες βρίσκονται στο κέντρο των φαινομένων που βασίζονται στην οικονομική παγκοσμιοποίηση: την ευελιξία, την προσωρινότητα της εργασίας, την υπερεκμετάλλευση, τη μεταφορά απασχόλησης σε άλλους τόπους, την αύξηση των ανισοτήτων, λόγω των οποίων στην Ευρώπη, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι αυτές που αναλαμβάνουν το πιο βαρύ κόστος της παγκοσμιοποίησης γιατί είναι αυτές που αποτελούν τον ουσιαστικό ευέλικτο και φτηνό εργάτη, που αναζητείται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Αυτές επηρεάζονται περισσότερο από τις οικονομικές κρίσεις και τις αναδιαρθρώσεις. Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η μετάβαση προς την φιλελεύθερη οικονομία, έχει ρίξει 75 εκατομμύρια ανθρώπων, πορωτίστως τις γυναίκες, στην επισφαλή απασχόληση. Τα κοινωνικά δικαιώματα, υποταγμένα στα προτάγματα της αγοράς, δεν είναι πλέον εγγυημένα, οι δημόσιες υπηρεσίες απογυμνώνονται, η δημόσιες επενδύσεις μειώνονται. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε τις συνθήκες για το ξέσπασμα των κοινωνικών ταραχών και των εθνικών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι πάντα τα πρώτα θύματα.
Θέλουμε:
Μια Ευρώπη με αλληλεγγύη, που αφιερώνει όλες τις προσπάθειές της στη μείωση του αυξανόμενου ανοίγματος μεταξύ των πλούσιων χωρών κι αυτών που βρίσκονται σε δυσκολία, καθώς και μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Αξιώνουμε την κατάργηση του χρέους όλων των χωρών του τρίτου κόσμου και τον τερματισμό των σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής. Συμφωνούμε με τις διεθνείς εκκλήσεις που αξιώνουν τον έλεγχο των πολιτών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το πάγωμα όλων των αποφάσεων που διευρύνουν τις εξουσίες του ΠΟΕ και προκαλούν αποδιάρθρωση που εκτείνεται σε πολλούς τομείς, μια φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν) και όλα τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξουσίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των κατόχων κεφαλαίου. Απαιτούμε την κατάργηση των χρηματιστηριακών παραδείσων και τον τερματισμό του τραπεζικού απορρήτου. Θέλουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα να ακολουθήσει πολιτικές συνεργασίας για την ανάπτυξη, με ευαισθησία στην ισότητα ανδρών-γυναικών. Τέτοιες πολιτικές πρέπει:
- να στηρίξουν τις πρωτοβουλίας της πάλης ενάντια στη φτώχεια και την υποταγή των γυναικών
- να αναδεικνύουν την αυτονομία των γυναικών, να φροντίζουν για την πρόσβασή τους στις πηγές πλούτου και το ξαλάφρωμά τους από το βάρος της δουλειάς, με τρόπο που να σέβεται και να διευρύνει την υπόστασή τους ως πολιτών.
Θέλουμε:
Μία Ευρώπη δημοκρατική, που θα σέβεται και θα διευρύνει τα δικαιώματα των πολιτών της.
Παντού, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών δημοκρατιών, οι γυναίκες είναι πάντα πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί διαρκώς αμφισβητούνται και οι κυβερνήσεις που αγανακτούν για την κατάσταση των γυναικών του Νότου εξακολουθούν να διατηρούν τα καθεστώτα, συχνά δικτατορικά, από τα οποία εκείνες καταπιέζονται. Αξιώνουμε μια ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών και ανδρών στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Αξιώνουμε οι κυβερνήσεις μας να πάψουν να στηρίζουν δικτατορικές κυβερνήσεις που καταπιέζουν τις γυναίκες. Αξιώνουμε το σεβασμό του κοσμικού κράτους και αγωνιζόμαστε ενάντια στους φονταμενταλισμούς και την εξουσία των θρησκειών στη ζωή μας. Αξιώνουμε οι κώδικες προσωπικής συμπεριφοράς που περιέχουν διακρίσεις και εμπνέονται από τη θρησκεία, να μην αναγνωρίζονται στην Ευρώπη και να τροποποιηθούν οι διμερείς συμφωνίας με εκείνες τις χώρες προέλευσης που επικυρώνουν αυτό το καθεστώς διακρίσεων. Θέλουμε πρόσβαση στα δικαιώματα του πολίτη σε αλλο-εθνείς, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Κάτω απ’ τον ίδιο ήλιο, τα ίδια δικαιώματα!
Θέλουμε:
Μια Ευρώπη βιώσιμης ανάπτυξης. Παντού ο νόμος του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και μεταξύ παραγωγών, δημιουργεί καταστροφές. Το περιβάλλον λεηλατείται από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη μόλυνση. Αξιώνουμε υγιεινά τρόφιμα και επαρκή για όλους, πληροφόρηση για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Αξιώνουμε να εφαρμοστούν, χωρίς καθυστέρηση, όλες οι αποφάσεις των διεθνών περιβαλλοντικών συνεδρίων. Αξιώνουμε η Ευρώπη να δεσμευθεί σε μια πολιτική επανεξισορρόπησης του πλούτου, να παλέψει εναντίον της άνισης ανάπτυξης και της πείνας.
Θέλουμε:
Μια Ευρώπη της ειρήνης. Εξακολουθεί πάντα ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Τα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων γελοιοποιούνται. Αξιώνουμε τη δραστική μείωση των στρατιωτικών εξολισμών, την αποαγόρευση πώλησης όπλων που πλουτίζει τις πλούσιες χώρες και φτωχαίνει τις φτωχές, καθώς και την καταστροφική και επικίνδυνη εκμετάλλευση της τεχνολογίας που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Θέλουμε μια μελέτη στις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον. Θέλουμε η Ευρώπη να ακολουθήσει μια δραστήρια εξωτερική πολιτική με στόχο την πρόληψη και προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης των ένοπλων συγκρούσεων και επιθέσεων.
Θέλουμε το σεβασμό του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών.
Θέλουμε:
Μια Ευρώπη ανοιχτή που, αντί να δομείται ως φρούριο, όπως έχουν δρομολογήσει οι συνθήκες του Σένγκεν, να δώσει το χώρο της στους μετανάστες και τις μετανάστριες, να καταργήσει τις διακρίσεις σε βάρος τους – και ιδιαίτερα προς τις γυναίκες. Για τα δικαιώματα των γυναικών που είναι μετανάστριες και ξένες αξιώνουμε ιδιαίτερα την τακτοποίηση των παράνομων, το δικαίωμα εγγυημένης παραμονής όλων, την αυτονομία των μεταναστριών, ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάστασή τους και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Τον τερματισμό των συλλήψεων και απελάσεων, το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, το σεβασμό στο δικαίωμα ασύλου και την αναγνώριση του στάτους πρόσφυγα για τις γυναίκες θύματα διακρίσεων και σεξιστικών διώξεων ή σεξιστικής βίας, καθώς και των θυμάτων καταδίωξης και διακρίσεων λόγω ομοφυλοφυλίας. Εγγύηση παραμονής ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση, της μητέρας, της κόρης, της αδελφής ή της γυναίκας που βρίσκεται σε πολυγαμία, καθώς και τη δυνατότητα διαζυγίου ή χωρισμού χωρίς την απώλεια του δικαιώματος παραμονής.
Θέλουμε:
Μια Ευρώπη μεγάλη, που περιλαμβάνει το σύνολο των χωρών, από την Ανατολή έως τη Δύση, από το Βορά έως το Νότο. Οι γυναίκες όλων των χωρών θα πορευθούν μαζί.
- Ενάντια στη φτώχεια, την επισφαλή απασχόληση, για την κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ισότητα
Οι γυναίκες και οι κοπέλες πραγματοποιούν τα 2/3 της εργασίας παγκοσμίως, αλλά η πλειοψηφία αυτής της εργασίας ούτε αμοίβεται ούτε αναγνωρίζεται, ούτε εκτιμάται. Έτσι, εάν οι γυναίκες σταματήσουν να εργάζονται, θα σταματήσουν τα πάντα. Παντού και πάντα είναι επιφορτισμένες να εξασφαλίζουν την οικιακή εργασία.
Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την επισφαλή απασχόληση. Σπανίως πραγματοποιούν τις πιο εκτιμώμενες εργασίες και έχουν μισθούς κατώτερους από των ανδρών.
Θέλουμε:
Μια κοινωνική Ευρώπη με εξίσωση των δικαιωμάτων, των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής με βάση το υψηλότερο επίπεδο. Θέλουμε την πλήρη απασχόληση με τα δικαιώματα, την ισότητα, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και αρνούμεθα τις διακρίσεις.
Για το δικαίωμα στην εργασία, για τον τερματισμό της ανεργίας, αξιώνουμε: την υιοθέτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη ενός μίνιμουμ μισθού εγγυημένου και επαρκούς. την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθού, χωρίς ευελιξίες, με τα παρελκόμενα δικαιώματα. Μέτρα για τον τερματισμό της μαύρης εργασίας και όλων των μορφών της “σύγχρονης” δουλείας.
Για την επαγγελματική ισότητα γυναικών και ανδρών, αξιώνουμε: την ισότητα μισθών γυναικών και ανδρών. Την κατάργηση της επιβαλλόμενης μερικής απασχόλησης. Την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλή, ή στο στάδιο της πρόσληψης, για την πρόσβαση στην κατάρτιση. Το δικαίωμα για είσοδο αλλά και συνέχεια στην κατάρτιση, την απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για όλες και όλους, εκτός για τους τομείς όπου είναι απόλυτη ανάγκη, και στην περίπτωση αυτή με αποζημίωση. Το δικαίωμα στην πλήρη αμοιβή της απουσίας λόγω άδειας μητρότητας.
Για κοινωνικά δικαιώματα που επιτρέπουν την αξιοπρεπή ζωή, αξιώνουμε: Την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών, τη διατήρηση και τη γενίκευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής προστασίας, την ισότητα πρόσβασης στην υγεία, την κατοικία. Την προτιμησιακή παραχώρηση της κοινωνικής στέγης στους άστεγους, ιδιαίτερα στις μόνες γυναίκες με ή χωρίς παιδιά. Την δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για όλες και όλους. Τη δημιουργία δημοσίων διευκολύνσεων, ιδιαίτερα υπηρεσίες για τα μικρά, επαρκείς για όλα τα παιδιά και υπηρεσιών βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα για τους άνεργους. Δωρεάν μετακίνηση, ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσβαση στην κουλτούρα και τα μέσα επικοινωνίας. Για τους σωματικά και πνευματικά ανάπηρους/ες πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να ζουν αξιοπρεπώς. Την κατοχύρωση ατομικού και επαρκούς εισοδήματος για την αξιοπρεπή διαβίωση, κατοχυρωμένου για όλους και όλες δια βίου. Ο περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών θα επιτρέψει τον επαναπροσανατολισμό σημαντικών ποσών προς την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών.
Ενάντια στις διακρίσεις, αξιώνουμε: Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι ηθικές και όλες οι άλλες παρενοχλήσεις στην εργασία. Η κατάργηση των διακρίσεων σε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά πεδία προς τις ξένες γυναίκες, ή τις μετανάστριες γενικώς, το δικαίωμα παραμονής που επιτρέπει στις ξένες την πρόσβαση στη νόμιμη εργασία και την νομική, οικονομική και νομική αυτονομία τους.
Αξιώνουμε μέτρα με τη μορφή ευαισθητοποίησης, καθώς και οικογενειακές πολιτικές, τα δικαιώματα των γονέων, με σκοπό να κατακτηθεί η ισότημη συμμετοχή στα οικιακά καθήκοντα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
- Για το δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους και να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους, τη σεξουαλικότητά τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό
Τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν στις γυναίκες το δικαίωμα να διαθέτουν το σώμα τους και τη ζωή τους και πρέπει να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση σε όλες στην αντισύλληψη, την έκτρωση, τη στείρωση εφ’ όσον το επιθυμούν και την ελεύθερη επιλογή της σεξουαλικότητάς τους.
Για το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στην έκτρωση και την εθελούσια στείρωση αξιώνουμε: Για μέσα αντισύλληψης που παρέχονται με συνταγή πρέπει να επιστρέφονται τα χρήματα από τους αντίστοιχους οργανισμούς στις διαφορετικές χώρες, μέχρι να διατεθούν ευρέως και σε προσιτές τιμές. Οι γυναίκες να μπορούν να κάνουν έκτρωση μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, μέχρι 12 εβδομάδων εγκυμοσύνη. Η δυνατότητα έκτρωσης με φάρμακα πρέπει να παρέχεται παντού στην Ευρώπη. Τα έξοδα της έκτρωσης να πληρώνονται από αντίστοιχους οργανισμούς των διαφόρων χωρών. Τα δικαιώματα αυτά να τα διαθέτουν όλες οι γυναίκες συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων (χωρίς γονεϊκή έγκριση) και οι ξένες (χωρίς ορους αναφορικά με τη διάρκεια και το είδος της παραμονής τους). Όλες οι γυναίκες να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μητρότητα, μαζί και αυτές που έχουν επιλέξει το δικό τους τρόπο ζωής και έχουν κάνει τη δική τους σεξουαλική επιλογή.
Για το δικαίωμα επιλογής του τρόπου ζωής, της σεξουαλικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, ενάντια στη βία εναντίον των λεσβιών, αξιώνουμε: Να ακολουθηθεί μια πολιτική κοινωνικής αναγνώρισης των λεσβιών και να σταματήσει η επιβολή του κυρίαρχου ετεροφυλόφιλου κανόνα. Η βία απέναντι στις λεσβείες να αναγνωρισθεί ως παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Οι λεσβίες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες και να μην υφίστανται καμιά διάκριση και λεσβιοφοβία (εφαρμογή του άρθρου 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ).
- Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με όλες τις μορφές της
Η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να αναγνωρισθούν παντού ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Δεν πρέπει να δικαιολογούνται με κανένα έθιμο, θρησκεία, πολιτιστική πρακτική ή πολιτική εξουσία. Εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινωνικών σχέσεων των φύλων και δεν αποτελούν “μια ιδιωτική υπόθεση” των παθουσών. Αντίθετα, προκύπτουν από ένα καθαρά κοινωνικό φαινόμενο, ριζωμένο στις κοινωνίες που έχουν ακόμα ανοχή στη βία. Εμπεριέχουν ειδικότερα επιπτώσεις ψυχολογικές, ηθικές, φυσικές και οικονομικές που τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν. Σκοπεύουν να καταστρέψουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό των γυναικών και των νέων κοριτσιών. Χρησιμοποιούνται στις ένοπλες συγκρούσεις για να εξευτελίζουν και να καταστρέφουν τις γυναίκες, να θέτουν τα όρια του εδάφους, να πλήττουν το ηθικό του αντίπαλου και να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές “εθνικής εκκαθάρισης”
ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΕΣ
Εκθέτοντας τις διεκδικήσεις μας, οραματιζόμαστε να εναρμονίσουμε με βάση το υψηλότερο σημείο τις διαφορές των ευρωπαϊκών χωρών στη νομοθεσία, που εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των αγώνων εναντίον της βίας. Έστω και αν εδώ και δύο δεκαετίες, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών διαθέτουν ένα νομικό οπλοστάσιο, όλο και πιο ασφυκτικό, θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε ότι δεν φθάνει να ψηφίζεις νόμους, όσο καλοί κι αν είναι, αλλά πρέπει επίσης να φροντίζεις για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Αξιώνουμε οι ανεξάρτητοι οργανισμοί, μεταξύ τους και οι ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και ενώσεις θυμάτων, να δημιουργηθούν σε κάθε χώρα όπου να ασκούν έναν έλεγχο στην εφαρμογή των νόμων.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Απαιτούμε, τα κράτη που διακηρύσσουν την πίστη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταδικάσουν κάθε πολιτική, θρησκευτική, οικονομική ή πολιτιστική εξουσία που ασκεί έλεγχο στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών και να αποκηρύξουν τα καθεστώτα που δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να πιέσουν αυτές τις χώρες να εφαρμόσουν της διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απαιτούμε τα κράτη να αναγνωρίσουν την δικαιοδοσία του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και να υπογράψουν τις εξουσίες του, ειδικά ότι οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Απαιτούμε να συμμετέχουν δραστήρια στην αναζήτηση και τη σύλληψη των κατηγορουμένων που πρέπει να δικαστούν από τα διεθνή ποινικά δικαστήρια. Απαιτούμε τα κράτη να θέσουν σε πράξη τα σχέδια δράσης, προγράμματα και αποτελεσματικά σχέδια, συνοδευόμενα από οικονομικούς πόρους και απαραίτητα μέσα για τεθεί τέρμα στη βία κατά των γυναικών. Αυτά τα σχέδια δράσης πρπεπει να κατανοήσουν ειδικά τα ακόλουθα στοιχεία: πρόληψη, ευαισθητοποίηση του κοινού, καταστολή ενάντια στους θύτες, “τακτοποίηση” των θυτών, έρευνες και στατιστικές για τη βία κατά των γυναικών, περίθαλψη και προστασία των θυμάτων, αγώνα ενάντια στην πορνογραφία, τους προαγωγούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις από τις οποίες οι βιασμοί των παιδιών, πρόσβαση εύκολη και εξασφαλισμένη στην ποινική διαδικασία, διαμόρφωση δικαστών και αστυνομικών και όλων των κοινωνικών συντελεστών και επαγγελματιών που εμπλέκονταν στον αγώνα εναντίον της βίας. Απαιτούμε να δημιουργηθούν αν δεν υπάρχουν, και να ενισχυθούν αν υπάρχουν, δομές στήριξης, φροντίδας και βοήθειας, αυτών των κέντρων κρίσης, πληροφόρησης και βοήθειας των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων βίας. Όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να επανεξεταστούν με στόχο να καταπολεμηθεί ο σεξισμός και τα στερεότυπα για τους ρόλους, όπως και για την σεξουαλική επιλογή, γιατί βρίσκονται σε αντίθεση με την ισότητα και επίσης την προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού και της αξιοπρέπειας όλων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταρτίζονται οι ίδιοι σ’ αυτόν τον τομέα.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Αξιώνουμε:
Τα θύματα να διαθέτουν διακιώματα και δικαστικές διαδικασίες τουλάχιστον ίσες με αυτές των κατηγορουμένων. Πρέπει να έχουν δικαίωμα σε συνδρομή και στην πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.
Οι δημόσιες αρχές να θεσπίσουν μέτρα για την προστασία των θυμάτων της βίας, με τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου για μια πραγματική εφαρμογή.
Να απαγορευθεί σε όλες τις διαδικασίας που αφορούν τη βία όποιες κι αν είναι αυτές, να γίνεται επίκληση του προτέρου βίου του θύματος (ιδιαίτερα η ψυχιατρική κατάσταση, η τοξικομανία, η πορνεία, πολλαπλές σχέσεις και πιο γενικά το σύνολο της σεξουαλικής ζωής).
Οι ενώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών να μπορούν να παρίστανται ως πολιτική αγωγή στα θύματα. Να απαγορευθεί στους κώδικες της ποινικής δικαιοσύνης των διαφόρων χωρών της Ευρώπης, να χρησιμοοιούν την ποινική μεσολάβηση στις υποθέσεις βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών. Οι παραβάσεις του νόμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες.
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ
Αξιώνουμε:
Να περιληφθεί στον ορισμό του βιασμού η απειλή, η κατάχρηση εξουσίας, η κατάχρηση δύναμης, η κατάχρηση της εμπιστοσύνης και η έκπληξη και όχι μόνον η χρήση βίας. Η περιγραφή στο νόμο του συζυγικού βιασμού και η αποτελεσματική αναγνώρισή του με την πρακτική εφαρμογή του νόμου.
Να αναγνωρισθούν και να ληφθούν υπόψιν οι βιασμοί που διαπράττονται στο πλαίσιο των θεραπευτικών σχέσεων και πιο γενικά στο πλαίσιο των σχέσεων αρωγής.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΒΙΑ (ΣΤΟ ΓΑΜΟ)
Αξιώνουμε:
Να καταγραφούν στο νόμο και να αναγνωρισθούν αποτελεσματικά με την πρακτική εφαρμογή του νόμου, οι πράξεις βίας στο πλαίσιο του οίκου (γάμου). Ο νόμος πρέπει να ενσωματώσει την ψυχολογική και οικονομική βία. Η βία μέσα στο ζευγάρι αποτελεί παραβίαση του νόμου. Η ευθύνη του θύτη πρέπει να αναγνωρίζεται. Η χρησιμοποίηση από τη Δικαιοσύνη διαδικασιών μεσολάβησης με στόχο την ελαχιστοποίηση και τελικά την κατάργηση αυτής της ευθύνης πρέπει να απαγορευθούν.
Οι μετανάστριες να έχουν το όφελος της αυτονομίας που τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν έναν βίαιο σύζυγο χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα στο θέμα της υπηκοότητας και της παραμονής.
Αξιώνουμε:
Να καταγραφεί στους νόμους και να αναγνωρισθεί στην πράξη με την πρακτική εφαρμογή του νόμου η κακομεταχείρηση και η σεξουαλική βία εναντίον του παιδιού. Οι επιδιώξεις και τα αναδρομικά αιτήματα για βλάβες και συμφέροντα, είναι πιθανά. ΠΡΟΣΟΧΗ Η συνταγή όταν υπάρχει πρέπει να καλύπτει την ημερομηνία της πλειοψηφίας του θύματος και όχι την ημερομηνία της βίας. Πρέπει να διορίζεται δικηγόρος ή κηδεμόνας του παιδιού πρόσκαιρα, όποτε είναι απαραίτητο.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
Αξιωνουμε:
Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία να καταγραφεί και να αναγνωρισθεί πρακτικά με την εφαρμογή του νόμου.
Η έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία να διευρυνθεί, θέτοντας την δυνατότητα να ενοχοποιηθεί ο συνάδελφος, ο πελάτης, ο ασθενής.
Η έννοια του περιβάλλοντος της εργασίας που είναι εχθρικό στις γυναίκες (σεξιστικό και ανδροκρατούμενο) πρέπει να αναγνωριστεί δικαστικά και να υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτό.
Οι εργοδότες να έχουν την υποχρέωση να υιοθετούν μέτρα πρόληψης και προστασίας, καθώς και έλεγχο στην εφαρμογή τους από τις δημόσιες αρχές.
Η σεξουαλική παρενόχληση, σεξιστική, και οι βλάβες που παράγει να παίρνονται υπόψιν έξω από το χώρο εργασίας.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ
Αξιώνουμε:
Ο σεξουαλικός ακρωτηριασμός, που αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου, να καταγραφεί στο νόμο και να τιμωρείται αποτελεσματικά με την πρακτική εφαρμογή του.
Οι καμπάνιες πρόληψης, ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για το σεξουαλικό ακρωτηριασμό και τις επιπτώσεις του να αναλαμβάνονται από τα κράτη με τις απαραίτητες οικονομικές καλύψεις.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ
Αξιώνουμε:
Οι νέες κοπέλες που απειλούνται με έναν αναγκαστικό γάμο μέσα ή έξω απ’ την Ευρώπη να απολαμβάνουν δικαστικής προστασίας, υλικής και ηθικής, που να τους επιτρέπει να αποφεύγουν αυτό τον κίνδυνο.
Αυτοί οι γάμοι να μπορούν να ακυρώνονται με την αίτηση του θύματος.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ
Αξιώνουμε:
Οι διακρίσεις και οι βλάβες που προέρχονται από λεσβιοφοβία και ομοφυλοφοβία πρέπει να τιμωρούνται και οι ενώσεις των λεσβιών να μπορούν να παρίστανται ως πολιτική αγωγή τέτοιων πράξεων.
Η βία που ασκείται στις λεσβίες λόγω της ταυτότητάς τους αυτής να περιληφθεί στους νόμους ως αρνητικό στοιχείο, εφ’ όσον τέτοιοι νόμοι υπάρχουν.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ
που αποτελεί βία κατά των γυναικών και των παιδιών και αποτελεί βάση για υποβάθμιση του σώματός τους, με εμπορικούς ή όχι στόχους.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΣΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ
Αξιώνουμε:
Να κυρωθεί απ’ όλες τις χώρες και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, η Συνθήκη για την δίωξη της χρησιμοποίησης ανθρώπινων και της εκμετάλλευσης της πορνείας άλλων, της 2/12/1949.
Να καταγραφεί στη νομοθεσία η πιθανότητα δίωξης από μια χώρα, αυτών που πηγαίνουν για σεξουαλικό τουρισμό σε άλλη χώρα.
Να εφαρμοσθεί η Διεθνής Χάρτα Τουρισμού και ο Κώδικας Τουρισμού που υιοθετήθηκαν στις 26/9/1985 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού: Επίσης πρέπει να προβλέπεται δίωξη για τους διοργανωτές ταξιδιών σεξουαλικού τουρισμού.
Να κυρωθεί από όλες τις χώρες και να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, συγκεκριμένα στο νομικό πλαίσιο που αφορά την πορνεία, η Συνθήκη για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών.