Από το Σάο Πάολο στις Άνδεις και στην Κούβα

Άρχισε από τη Λατινική Αμερική η πλανητική δράση 2005 της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών

Με μια τελετή στο αντιμπεριαλιστικό μνημείο του Χοσέ Μαρτί, στο κέντρο της Αβάνας, υποδέχτηκαν χιλιάδες γυναίκες της Κούβας, στις 12 Απριλίου, την σκυταλοδρομία της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, που μεταφέρει σε όλο τον κόσμο την Χάρτα των Γυναικών για την Ανθρωπότητα. Στις μέρες που ακολούθησαν, η Χάρτα διαβάστηκε και συζητήθηκε σε όλες τις επιτροπές βάσης της Ομοσπονδίας Κουβανών Γυναικών που έχει 4 εκατομμύρια μέλη, και δηλώνει «τιμή και καθήκον της να μετέχει στην Π.Π.Γ.».

Προηγουμένως, η πλανητική δράση 2005 της Π.Π.Γ. είχε κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, στις 8 του Μάρτη, με μια διαδήλωση 40.000 γυναικών στην κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Χιλιάδες λευκές, μαύρες και ιθαγενείς γυναίκες της Βραζιλίας, μαζί με τα εντυπωσιακά σε συμμετοχή μπλόκ των ακτημόνων αγροτισσών του MST, των συνδικαλιστριών ή των αστέγων, είχαν κατακλύσει το κέντρο του Σάο Πάολο, δημιουργώντας γιορταστική ατμόσφαιρα με τα συνθήματα, τις μουσικές και τους χορούς τους.

Τέσσερις μέρες αργότερα, και αφού η σκυταλοδρομία είχε φτάσει στο νοτιότερο άκρο της Βραζιλίας, στο Πόρτο Αλέγκρε, η Χάρτα και το ύφασμα με τις γυναικείες διεκδικήσεις που τη συνοδεύει, παραδόθηκαν στα γυναικεία κινήματα της Παραγουάης και της Αργεντινής στη διάρκεια μιας τελετής στα κοινά σύνορα των τριών χωρών. 3.000 αγωνίστριες παραβρέθηκαν στην ιστορική εκδήλωση μαζί με αντιπροσωπείες από συνδικάτα και κινήματα. Στο Μπουένος Άϋρες, νέες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Συνελεύσεων Κατοίκων των συνοικιών της πρωτεύουσας της Αργεντινής, και η σκυταλοδρομία συνέχισε το δρόμο της μέχρι τα σύνορα με τη Βολιβία όπου έφτασε στις 16 Μαρτίου.

Εκεί, στο υψόμετρο των 3.500 μέτρων της λίμνης Τιτικάκα, η Χάρτα παραδόθηκε στα χέρια της ιθαγενούς αγρότισσας με τα 7 παιδιά Αντονία Τολάμπα, ενώ εκατοντάδες αγωνίστριες από την Αργεντινή και τη Βολιβία, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα των δυο χωρών, ξεσήκωναν τους κατοίκους της συνοριακής πόλης Βιγιασόν.

Στις 19 Μαρτίου, και αφού η σκυταλοδρομία της Π.Π.Γ. είχε διατρέξει όλη τη Βολιβία δημιουργώντας δεκάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις ενάντια στη λεηλασία της από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η Χάρτα έφτανε στα σύνορα της χώρας με το Περού. Και εδώ, κυρίαρχη ήταν η παρουσία των πιο καταπιεσμένων από τους καταπιεσμένους του πλανήτη, των ιθαγενών γυναικών απόγονων των Ίνκας. Μαζική συμμετοχή κοινωνικών κινημάτων σε μια εποχή οξύτατων κρίσεων αλλά και πρωτοφανών κινητοποιήσεων στις δυο χώρες.

Μετά από 10 μέρες στο Περού, στις 29 Μαρτίου η σκυταλοδρομία έφτασε στα σύνορα με τον Ισημερινό όπου τα κινήματα του Εκουαδόρ παρέλαβαν την Χάρτα με την παραδοσιακή ιθαγενική τελετή της φωτιάς. Μια μέρα αργότερα, νέες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίτο και η σκυταλοδρομία, αφού διέσχισε όλο τον Ισημερινό συνοδευόμενη από κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις με αντιμπεριαλιστικό και φεμινιστικό περιεχόμενο, έφτασε την 1η Απριλίου στα σύνορα με την Κολομβία. Επικεφαλής της υποδοχής η Λουίζα Τρουχίζιο, ηγέτης της μεγαλύτερης γυναικείας οργάνωσης με 2 εκατομμύρια μέλη. Όπως και παντού αλλού στην Κολομβία, οι έξι μέρες της σκυταλοδρομίας έγιναν στον αστερισμό της καταγγελίας του εμφυλίου πολέμου που αποδεκατίζει τον πληθυσμό της χώρας εδώ και δεκαετίες. Το να διαδηλώνεις δημόσια στην Κολομβία ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, στην Alca ή στη βία κατά των γυναικών που ασκεί συστηματικά το καθεστώς και οι ακροδεξιές συμμορίες του, είναι κάτι που απαιτεί πολύ γερά κότσια…

Αμέσως μετά, ήταν η σειρά του Εθνικού Συντονιστικού για τα Δικαιώματα των Γυναικών της Αϊτής, μιας από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, να υποδεχτούν την Χάρτα. Και εδώ μεγάλη συμμετοχή στις πορείες και στις συγκεντρώσεις, με το εύγλωττο σύνθημα «μια άλλη Αϊτή, ένας άλλος κόσμος και μια άλλη ανθρωπότητα είναι εφικτή». Και όλα αυτά πριν η σκυταλοδρομία φτάσει στην Κούβα (όπου βρίσκεται την ώρα αυτή), καθοδόν προς την κεντρική και βόρεια Αμερική και όλο τον κόσμο…

********

Πριν η Χάρτα παραδοθεί από το τούρκικο στο ελληνικό γυναικείο κίνημα στις 12 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν στο διήμερο 9 και 10 Μαΐου πολλές σημαντικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή αντιπροσωπειών και από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Κεμπέκ, το Αζερμπαϊτζάν και την Κύπρο. Όσες θέλουν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη (ταξίδι + μια διανυκτέρευση, περίπου 80 Ευρώ) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 210-94 20 681, 6973334912 και 6973035796.