Συνάντηση Ευρωπαϊκού συντονιστικού στη Ρώμη 31 Μαϊου – 2 Ιουνίου

Το ευρωπαϊκό συντονιστικό της «Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών» συναντήθηκε στη

Ρώμη στις 31 Μαίου-2 Ιουνίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν μεγάλη σημασία, αφού λίγο πολύ επρόκειτο για απολογισμό πεπραγμένων και καθορισμό κοινών δράσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ευρώπη, και φυσικά τη συμμετοχή στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο της Παγκόσμιας Πορείας ενάντια στη Βία και στη Φτώχεια των Γυναικών δημιουργήθηκε με την επιτυχημένη εκστρατεία και πορεία του 2000. Το ευρωπαϊκό συντονιστικό του συναντιέται κάθε 6 μήνες. Αυτή τη φορά, το ραντεβού μας ήταν στην καρδιά της παλιάς Ρώμης, στο Τραστέβερε, στο διεθνές σπίτι των γυναικών, ένα τεράστιο κτίριο, παλιό μοναστήρι, κατάκτηση 30 χρόνων αγώνων και καταλήψεων του ιταλικού φεμινιστικού κινήματος. Σήμερα στεγάζονται εκεί περίπου 30 φεμινιστικές συλλογικότητες. Εκεί συναντηθήκαμε αντιπροσωπείες από εθνικά συντονιστικά και φεμινιστικές ομάδες της Παγκόσμιας Πορείας από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα (4 γυναίκες)*. Πρέπει να σημειωθεί πως το ελληνικό φεμινιστικό κίνημα εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνή συνάντηση της Παγκόσμιας Πορείας.

Προς νέες κινητοποιήσεις

.

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών αποφάσισε στο Πόρτο Αλέγκρε 2002 τη διοργάνωση μιας νέας Παγκόσμιας Πορείας για το 2005. Ωστόσο στις συζητήσεις του τριημέρου, αφού διαπιστώθηκε πως ο στόχος αυτός είναι πολύ μακρινός, εντοπίστηκε η ανάγκη ενός ευρωπαϊκού στόχου, δηλαδή μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, ενός μεγάλου φεμινιστικού γεγονότος, με συγκεκριμένο θέμα και ημερομηνία, ενός αυτόνομου κινηματικού στόχου που θα κάνει ορατή τη δική μας αγωνιστική παρουσία στην Ευρώπη. Με δεδομένη αυτή τη διαπίστωση, που βρήκε σύμφωνες σχεδόν όλες τις αντιπροσωπείες, έγινε η εξής πρόταση: δεδομένου ότι οι κυβερνήτες μας ετοιμάζουν για το 2004 την υιοθέτηση του πρώτου «ευρωπαϊκού συντάγματος» (η χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι παίξε γέλασε ακόμα και αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει στην Ελλάδα) και ότι αυτό θα διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ζήσουμε, θα εργαστούμε, θα αγωνιστούμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας. Δεδομένου ότι αυτή η «χάρτα» των «από πάνω», θα μας φορέσει ένα συνταγματικό ζουρλομανδύα, που θα μας πάει πάρα πολύ πίσω, αφού πρόκειται να μας εγκλωβίσει σε ένα νομικό καταναγκαστικό πλαίσιο που αρνείται δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες επί αιώνες. Και επειδή το 2004 θα γίνει η οριστική κύρωση της «Χάρτας» που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές, δηλαδή δύο γεγονότα έντονης πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης με τους «από πάνω», στα οποία θα πρέπει να ακουστεί και ο δικός μας ξεχωριστός λόγος για τα δικαιώματα των γυναικών. Για αυτό προτείνεται λοιπόν η διοργάνωση ενός Φεμινιστικού Φόρουμ για τα δικαιώματα των γυναικών το πρώτο τρίμηνο του 2004 παράλληλα με μια ευρωδιαδήλωση που θα προετοιμαστεί από μια ευρωπαϊκή καμπάνια των αντίστοιχων εθνικών φόρουμ. Για να γίνουν όλα αυτά θα λειτουργήσουν μέσα στην Παγκόσμια Πορεία ομάδες/ δίκτυα εργασίας κατά θέματα που συζητάνε (μέσω του διαδικτύου) με σκοπό να εμπλουτίσουν την ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

*

Σχετικά με την παρέμβαση στο (μικτό) κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση (στο Πόρτο Αλέγκρε και αλλού) τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα όσον αφορά την ανάδειξη του προβλήματος της γυναικείας καταπίεσης, παρόλο που οι φεμινιστικές ιδέες δεν κατόρθωσαν ακόμα να μπολιάσουν το κίνημα στο σύνολό του και ειδικά τις νέες γυναίκες που μετέχουν σε αυτό. Είναι για αυτό το λόγο που η παρέμβαση της Παγκόσμιας Πορείας. στην ομάδα εργασίας που θα καθορίσει τη θεματολογία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στη Φλωρεντία τον επόμενο Νοέμβρη θα επικεντρωθεί α) στην επιτακτική ανάγκη να ενσωματωθεί η φεμινιστική προβληματική σαν θεμελιακή διάσταση όλων των επεξεργασιών του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, β) στην ανάπτυξη διαλόγου με άλλα κοινωνικά κινήματα και γ) στην εμβάθυνση των ξεχωριστών προβλημάτων που αφορούν την καταπίεση των γυναικών.

*Στην συνάντηση συμμετείχαν από την ομάδα «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών« του Φεμινιστικού Κέντρου, η Βούλα Χατζιαβραμιδου, η Λούκια Κοτρονακι, η Σóνια Μητραλιά και από το τμήμα γυναικών του Συνασπισμού, η Ήβη Ρóκου.